Predavači

Vanredni profesor
Prof. dr Petar Ivanović

Petar Ivanović rođen je 1965. godine u Beogradu. Srednju školu završio je u SAD (Saugatuck, Michigan). Diplomirao je 1992, magistrirao 1995, doktorirao 2004. Oblast specijalizacije: fjučersi i opcije. Učesnik je više stručnih usavršavanja (Eastern Michigan University, University of Sterling, University of Glasgow, VIP Program - Privatization in USA, EU VIP Program…) i preko 80 međunarodnih konferencija. Na većini je izlagao svoje radove.

U stalnom radnom odnosu je od 18. godine. Osnivač je i Potpredsjednik Montenegro Business Alliance (MBA). Zajedno sa profesorom Veselinom Vukotićem, osnivač je Centra za preduzetništvo i ekonomski razvoj (CEED) i Instituta za strateške studije i projekcije (ISSP). Rukovodio je sa preko 30 međunarodnih i 100 projekata i istraživanja u Crnoj Gori. Rukovodio je i projektima u Avganistanu i na Kosovu. Jedan je od osnivača grupe G-17 i AmCham Montenegro (u periodu 2008-09 vršio dužnost potpredsjednika). Obavljao je posao izvršnog direktora Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija (2005/12), potpredsjednika Hypo Alpe Adria Banke i člana odbora direktora (2007/08), Glavng ekonomskog savjetnik Predsjednika Vlade Crne Gore (2009-10) i Ministra poljoprivrede (2012/16). Od 2016. obavlja posao poslanika u Skupštini Crne Gore, a od 2018. posao ekonomskog savjetnika Predsjednika Crne Gore. Član je Odbora za ekonomske nauke Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Počasni je građanin Indianapolisa, Indiana, USA. Član je Philadelphia Society, MontPelerin Society, Global Development Network i Udruženja ekonomista Crne Gore. Na listi je eksperata The Heritage Foundation. Objavio 2 knjige, 1 udžbenik i preko 100 radova. Posjeduje sertifikat za trgovinu fjučersima.

Aktivno igrao košarku i odbojku. U periodu 2005/08 bio je predsjednik Teniskog Saveza Crne Gore. Govori engleski, koristi se italijanskim. Oženjen je i ima dvoje djece.

Na Univerzitetu Donja Gorica predaje od njegovog osnivanja.

dr Petar Ivanović